Zapiekanka z makaronem

Składniki:
400g makaronu świderki
750g warzyw morżonych na patelnię ( w takiej gramaturze dostępne są w Biedronce)
oliwa z oliwek do smażenia
słoik/puszka pomidorów
1 średniej wielkości cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego
serek topiony gouda (prostokąt)
2 łyżeczki cukru
przyprawy: pieprz, sól, bazylia, słodka papryka, lubczyk, 2 łyżki posiekanego koperku, może też być szczypiorek.




Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente( półtwardo) z dodatkiem soli i łyżką oliwy, odcedzić i przelać zimną woda. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać i razem smażyć na patelni aż do zarumieniania. Dodać pomidory z całym sokiem. Dodać pokrojony grubo serek topiony i mieszać co chwilę aż do uzyskania w miarę jednolitego sosu. Dodać warzywa na patelnię, cukier, przyprawy według gustu, ocet balsamiczny. w razie potrzeby podlać wodą i mieszać. Po ok. 5 min (warzywa są jeszcze lekko twarde) zdjąć patelnię z ognia. Wszystko dokładnie wymieszać i posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić. Całość przełożyć na naczynie żaroodporne, które należy przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku w temperaturze 200st. C ok. 25 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wyszukaj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...