Kurczak z warzywami

 Składniki:

  • 2 małe, pojedyncze filety z kurczaka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 żółtka
  • pół cytryny
  • 400 g mrożonych warzyw 
  • biały pieprz
  • sól




Sposób przygotowania:
1.Mięso opłucz, ugotuj na parze lub w małej ilości lekko osolonego wrzątku. Masło pokrój na kawałki, by rozmiękło.
2. W rondelku zagotuj wodę z octem. Wstaw garnuszek do gorącej kąpieli wodnej i ubij płyn z żółtkami. Powstała masę lekko przestudź. Następnie, cały czas ubijając, dodawaj po kawałku masła. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
3. Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody. Mięso pokrój na plastry i podawaj z ugotowanymi warzywami. Całość polej przygotowanym sosem.

źródło: polki.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wyszukaj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...