18 łyżek mąki, 18 łyżek cukru, 6 jajek, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju.
Masa:
3 szklanki mleka, pół szklanki cukru, 1 szklana mąki, 1 margaryna, 1 olejek śmietankowy, 200g wiórków kokosowych, kilka kropel aromatu.
Sposób przygotowania.
Upiec biszkopt. Białka ubić na pianę o dowolnych obrotach, pod koniec dosypując po trochu cukru. Ubijając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wtedy dodać żółtka i przez chwilę jeszcze rozbijać trzepakami. Do jaj dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu dodać olej i ostrożnie wylać na blachę i piec. Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. Półtorej szklanki mleka rozrobić z 1 szklanką mąki i ugotować budyń. Po przestudzeniu ucierać masło dodawać budyń i olejek śmietankowy.
Wskazówka:
Biszkopt można nasączyć alkoholem, lub kawą rozpuszczalną.
Ogłoszenia Warszawa
OdpowiedzUsuń