Rafaello

Biszkopt:
18 łyżek mąki, 18 łyżek cukru, 6 jajek, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju. 

Masa: 
3 szklanki mleka, pół szklanki cukru, 1 szklana mąki, 1 margaryna, 1 olejek śmietankowy, 200g wiórków kokosowych, kilka kropel aromatu. 

Sposób przygotowania
Upiec biszkopt. Białka ubić na pianę o dowolnych obrotach, pod koniec dosypując po trochu cukru. Ubijając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wtedy dodać żółtka i przez chwilę jeszcze rozbijać trzepakami. Do jaj dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu dodać olej i ostrożnie wylać na blachę i piec. Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. Półtorej szklanki mleka rozrobić z 1 szklanką mąki i ugotować budyń. Po przestudzeniu ucierać masło dodawać budyń i olejek śmietankowy. 

Wskazówka:
Biszkopt można nasączyć alkoholem, lub kawą rozpuszczalną. 


1 komentarz:

Wyszukaj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...