Risotto z kurczakiem

Po długiej przerwie, postanowiłam powrócić do eksperymentowania w kuchni i tym oto sposobem przedstawiam Wam przepis poniżej.

Składniki:
  • 200g ryżu białego
  • ok. 400g mieszanki warzywnej
  • 200g filetu z piersi kurczaka
  • 20g masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 bulion drobiowy
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawa do kurczaka
  • zioła prowansalskie 



Sposób przygotowania:

1. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć (na szerokim rondlu) na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem przez 1 minutę.
2. Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oprószyć przyprawą do kurczaka i obsmażyć na patelni.
3. Do podsmażonego ryżu dodać 300ml wody wraz z bulionem, dusić około 12 minut.
4. Dodać mieszankę warzywną, kurczaka, zioła prowansalskie oraz szklankę wody i dusić kolejne 6 minut.
5. Pod koniec duszenia dodać starty żółty ser, śmietanę oraz masło, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia na kilka minut.

źródło: opakowanie ryżu Kornec
 
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wyszukaj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...