Składniki:
- 200g ryżu białego
- ok. 400g mieszanki warzywnej
- 200g filetu z piersi kurczaka
- 20g masła
- 4 łyżki śmietany
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 1 cebula
- 1 bulion drobiowy
- 1 łyżka oliwy
- przyprawa do kurczaka
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć (na szerokim rondlu) na rozgrzanej oliwie wraz z surowym ryżem przez 1 minutę.
2. Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oprószyć przyprawą do kurczaka i obsmażyć na patelni.
3. Do podsmażonego ryżu dodać 300ml wody wraz z bulionem, dusić około 12 minut.
4. Dodać mieszankę warzywną, kurczaka, zioła prowansalskie oraz szklankę wody i dusić kolejne 6 minut.
5. Pod koniec duszenia dodać starty żółty ser, śmietanę oraz masło, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia na kilka minut.
źródło: opakowanie ryżu Kornec |
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz