Małe co nieco

Zastanawialiście się kiedyś co podjadać, żeby nie przytyć? Nie chcecie popsuć sobie diety, a lubicie coś przegryźć między posiłkami? Albo jest już za późno na jedzenie, a Wy jesteście głodni? Sama miałam ten problem, więc postanowiłam przedstawić Wam niskokaloryczne przekąski (do 100 kcal), które nie powinny przeszkodzić w odchudzaniu, a trochę wręcz przeciwnie – pomóc.



Najważniejszymi i najlepszymi i z nich są owoce i warzywa (nie wszystkie, bo niektóre z nich np. banany są bardzo kaloryczne). Zawierają dużo witamin, dobrze wpływają na nasz organizm oraz zdrowie, są dla wszystkich łatwo dostępne…

Przede wszystkim wpływa na utrzymania w dobrej formie naszego serca i układu krwionośnego (ma dużo potasu oraz magnezu). Zawiera antyoksydanty, więc oczyszcza nasz organizm z toksyn.
Dzięki przeciwutleniaczom, które zawierają truskawki możemy czuć się młodziej, bo niszczą one wolne rodniki odpowiadające za starzenie się. Podobnie jak arbuzy są dobre dla krwi: obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, regulują ciśnienie krwi, neutralizują substancje toksyczne oraz zwiększają ilość czerwonych ciałek we krwi. Są świetną przekąską ze względu na fakt, że zawierają błonnik, który wypełnia nasz żołądek i przez dłuższy czas nie czujemy głodu.
Zawiera dużo błonnika. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Kopalnia witamin i innych substancji odżywczych wzmacniających układ odpornościowy.
W owocach poziomki znajdują się cukry, kwasy organiczne, składniki mineralne takie jak żelazo, kobalt, mangan, wapń i fosfor oraz garbniki, a ponadto spore ilości witaminy C.


Pomagają w zaparciach i schorzeniach dróg moczowych oraz zapobiegają rakowi wątroby i łagodzą dolegliwości wynikające z przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby.
Świetnie nadaje się do sałatek owocowych i potraw pikantnych, a jedno duże kiwi dostarcza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poza tym zawiera witaminę K (odpowiedzialną za mocne kości), E (pomaga zachować młodość) i dużo potasu, miedzi oraz magnezu. Zapobiega powstawaniu raka.
Stabilizuje ciśnienie krwi, łagodzi zaburzenia rytmu serca, harmonizuje pracę układu hormonalnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Pomarańcze to dobre źródło witaminy C, beta karotenu, witaminy B1, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego oraz minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, miedź.
Ananas ma bogate właściwości odżywcze, lecznicze i oczyszczające. Zawiera cukry, błonnik, potas magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy i bromelainę, czyli jest skarbnicą składników mineralnych. Ten owoc także zawiera dużo błonnika i pomaga w różnych chorobach (np. choroby wieńcowe, alergie, problemy trawienne…).
Jagody poprawiają odporność, mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Witaminy A i C, które zawierają rozjaśniają skórę i zapobiegają powstaniu piegów.
Systematyczne jedzenie czereśni sprawia, że skóra staje się bardziej napięta i wyraźnie młodsza. Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Czereśni nie powinno się nigdy popijać wodą, bo można doprowadzić do biegunki. Należy także ustrzegać się od jedzenia ich tuż przed posiłkiem, a w szczególności, gdy mamy ochotę na danie mięsne, gdyż czereśnia utrudnia strawienie takiego posiłku. Za to śmiało można je jeść między posiłkami, lub nawet zjedzenie czereśni zamiast posiłku, gdyż są sycące i nietuczące.
Zawiera dużo ilość witaminy C. Brzoskwinie są lekko strawne (w przeciwieństwie do czereśni), zapobiegają rakowi jelita grubego, oczyszczają organizm z toksyn oraz mają działanie lekko przeczyszczające.
Mają bardzo dużo witaminy C. Spożywanie tych owoców jest zalecane w przeziębieniach, grypie czy anginie.
Gruszki pobudzają trawienie jelit i likwidują zaparcia. Pomagają przy kamienicy nerkowej oraz zapaleniu dróg moczowych i pokarmowego. Posiada właściwości obniżające gorączkę.
Agrest przyspiesza metabolizm, więc bardzo pomaga w odchudzaniu się. Zawiera duże ilości żelaza.
Maliny chronią przed takimi mankamentami urody, jak popękane naczyńka krwionośne, a sok z malin to najzdrowszy lek na przeziębienie! Mówi mi to moja babcia, mój tata, ciocia… a teraz mówię Wam ja.
Badania dowodzą, iż regularne spożywanie winogron może zatrzymać odkładanie się złego cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy tętnic. Polifenole zawarte w winogronach dbają o to, aby żaden tłuszczyk z fast foodów się w żyłach nie osadzał.
 
Żeby mieć wrażenie, że jemy więcej, niż nam się wydaje – bo jemy także oczami – można kroić owoce lub warzywa (oczywiście te, które się da) w kostkę albo plasterki. Będziemy dłużej je jedli, a uczucie sytości szybciej przyjdzie.


Ogórki mają raczej mało wartości odżywczych. Zawierają kwas askrobinowy, który niszczy witaminę C, stąd nie powinno się ich mieszać z warzywami, które zawierają jej duże ilości - jak np. pomidory.
Właściwości sałaty pozwalają wzmocnić system nerwowy i poprawiają trawienie. Chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej oraz dostarcza kwasu foliowego i witamin z grupy B, witamin E i C, potasu, żelaza, manganu, magnezu, kwasów organicznych.
Mają mnóstwo witamin i innych składników mineralnych. Jest lekkostrawne oraz syta. Ma wpływ na jasność umysłu, więc warto ją zjeść np. przed egzaminem. Poza tym zapobiega wypadaniu włosów i ma właściwości upiększające.
Dzięki zawartości błonnika dają nam uczucie sytości, a dzięki witaminie C poprawiają stan naszej skóry. Pomaga utrzymać nasze włosy w dobrej kondycji, zapobiega zmarszczkom i przeciwdziała starzeniu się. Wpływają na szybsze gojenie się ran (polecam maseczki z pomidorów na pryszcze).
Pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.
Najlepiej smakują gotowane w wodzie lub na parze, podane bez dodatków – są wtedy chrupiące i soczyste. Dobrze smakują posypane bułką tartą zrumienioną na maśle. Szparagi warto także polać odrobiną oliwy z oliwek lub skropić sokiem z cytryny.

Pokrojona w słupki sprawdza się idealnie, gdy szukasz czegoś do podjadania przed telewizorem czy w czasie buszowania po Internecie. Zawarty w nich beta karoten chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i sprawia, że cera szybko nabiera zdrowego kolorytu.
Jest bogata w minerały i witaminy. Regularne jedzenie kapusty (raz w tygodniu) sprawi, że znacznie poprawi się nasza odporność i zmniejszy ryzyko na zachorowanie na raka jelita grubego. Ze względu na dużą zawartość siarki, bardzo korzystnie wpływa na kondycję włosów, paznokci i skóry.
Papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia oraz suszenia nie traci cennej witaminy C.
W selerze znajduje się cała masa witaminy C (dwa razy więcej niż owoce cytrusowe), a w bonusie olejki eteryczne poprawiające trawienie. Poza tym seler to doskonałe źródło witaminy E, witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy PP. Te zielone natki to także skarbnica fosforu, wapnia, potasu, cynku, magnezu i żelaza. 1 łodyga = 2 - 3 kcal (żeby pochłonąć 100 kcal, można by zjeść w ciągu dnia nawet 100 łodyg selera!)
Działają przede wszystkim antyrakowo - w dzisiejszych czasach bardzo ważna właściwość. Są wskazane dla osób odchudzających się, gdyż zawierają dużo błonnika i zwiększają przemianę materii, ale uwaga - są bogate w cukier.
 
Oprócz tego przeróżne sałatki i Wasze własne kombinacje niskokalorycznych produktów ;) Możecie wrzucać owoce do jogurtu, suszyć je… posmarować wafla ryżowego dżemem lub ułożyć na nim jakiś owoc. Ugnieść np. jagody z odrobiną jogurtu… pomysłów jest naprawdę dużo.


1,5 szklanki soku owocowego lub wody, 1 duże jabłko, 2 płaskie łyżki mączki ziemniaczanej, 3 łyżki zimnej wody. Wodę zagotowujemy, dodajemy do niej starte jabłko. Mączkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 3 łyżkach zimnej wody i dodajemy do gotującej się wody z jabłkiem. Mieszamy tak długo, aż kisiel zgęstnieje.
 

 
Czekolada (kostka) 25
Z czekoladą powinniśmy uważać, ale ma ona swoje dobre strony oprócz tego, że jest pyszna. Działa odmładzająco, zapobiega chorobom serca, dodaje energii, poprawia koncentrację i humor.

Jeden czekoladowy batonik bez cukru - 35 kcal

Mały kefir - 70kcal

Dwa wafle ryżowe - 88 kcal.

Jogurt naturalny - 90
To doskonałe źródło białka, które pobudza przemianę materii. oraz wapnia, które w naturalny sposób przyspiesza rozkład związków tłuszczowych. Jogurt to także naturalne źródło dobroczynnych bakterii, które dbają o prawidłową florę w naszych jelitach.

Popcorn (6 szklanek)
Chodzi tu o popcorn przygotowywany w mikrofalówce, bez oleju, masła, soli czy karmelu. Jego zaletą jest duża zawartość błonnika.

Źródła fotografii:arbuz http://www.tapeta-arbuz.na-pulpit.com/; truskawki www.strefaminsk.pl; jabłka www.polskieradio.pl; poziomki www.tapetus.pl; mandarynki www.fresh-market.pl; kiwi boomvapour.com; ananas czerwonyobcas.pl; pomarańcze www.tapetus.pl; jagody www.zdjecia.biz.pl; czereśnie scrappasja.blogspot.com; brzoskwinie www.tapetus.pl; gruszkiwww.mojanorwegia.pl; agrest www.mojegotowanie.pl; porzeczki przemyslspozywczy.info.pl ; maliny pl.123rf.com; winogrona www.promoceny.pl; Ogórki www.ankawgarnkach.pl; Sałata www.leclerc.rzeszow.pl; Rzodkiewka www.mojeprzepisy.pl; Pomidory www.lowcy-smakow.com; Szparagi www.ofeminin.pl; Marchewki abckarmienia.babyonline.pl; Kapusta www.mojeprzepisy.pl; Papryka www.milionkobiet.pl; Seler aduparosnie.com; Buraki facet.onet.pl; kiesiel  www.mojegotowanie.pl
 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam jogurty naturalne. Nie wiedziałam, że mają w sobie aż tyle wartości. Widać, że autor napracował się przy tym poście. Jest co czytać. Oryginalna tematyka bloga.
    http://just--art.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominuje Was do Liebster Blog Award ;) Więcej informacji na moim blogu : http://welcome-to-the-black-parade1.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Wyszukaj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...