Jak przechowywać żywność w lodówce?

Zastanawialiście się kiedyś jak przechowywać żywność aby dłużej była dobra do jedzenia? Po co nam w ogóle lodówki i zamrażarki, a w nich półki i szufladki (pomijając fakt, żeby więcej się zmieściło)? Czy jest jakaś różnica w tym, że mleko położymy na górze czy na dole?


    Wszyscy chcemy by jedzenie dłużej nadawało się do spożycia. Po to nam właśnie chłodziarki. W niższej temperaturze wolniej rozwijają się mikroorganizmy, które wpływają na psucie się pożywienia. Poza tym niska temperatura pozwala zatrzymać świeżość produktów.

Można powiedzieć, że każdy produkt ma swoje miejsce w lodówce.


Półka górna
źródło fotografii: www.medycyna-naturalna.424.pl
To dobre miejsce dla dżemów i powideł. Najlepiej jest tu także przechowywać mleko, kefiry i jogurty, bo zawarte w nich bakterie, które naturalnie zachowują ich świeżość, lepiej rozwijają się w wyższej temperaturze, a taka panuje na górnej półce.

Półka środkowa
Dobra dla produktów o krótkim terminie ważności takich jak: wędliny, sery, śmietany, masło. Wstawiaj tu też domowe obiady czy inne gotowe potrawy.

Dolne szuflady
Idealne dla warzyw i owoców, gdyż chłód hamuje rozwój pleśni.

Boczne półki
Umieszczaj tu soki, sosy (np. ketchup), olej, jajka.


    Postaraj się nie wkładać do lodówki zbyt dużo pożywienia, ponieważ gdy nie będzie przestrzeni, nie będzie utrzymywana właściwa temperatura. Zauważ też, że nie wszystkie produkty powinny być przechowywane w lodówkach. Są to np. egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki i cukinia.  Chleb przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje, ale możemy go na jakiś czas zamrozić w zamrażarce aby zachował dłużej świeżość. Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, również powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.
    Niektóre produkty najlepiej jest trzymać w specjalnych pojemnikach, specjalnym pergaminowym papierze i folii plastikowej lub aluminiowej. A jeszcze lepiej byłoby wszystkie w coś zapakować, bo zapobiegniemy wtedy utracie wilgotności i smaku. Nie wkładaj do lodówki dużych ilości ciepłego pożywienia, ponieważ to podwyższa temperaturę w całej lodówce.
    Nie zapominaj o tym, że lodówkę też  należy myć. Od czasu, do czasu dobrze jest ją rozmrozić, przetrzeć mokrą zamoczoną w roztworze wodnym ze zwykłym płynem. W tym czasie wyjęte produkty powinny być zapakowane w kilka warstw gazety,  włożone do torby z plastiku i położone w najchłodniejszym miejscu.

1 komentarz:

  1. Used ford fusion titanium - Titanium-Arte-Arte-Arte-Arte-Arte
    TITIAN TITIAN blue titanium TIP titanium bikes for sale TITIAN titanium nitride gun coating TIP TIP TIP titanium plate TIP titanium nail TINGLE 1.0.2.2,TIN.IN.IN.

    OdpowiedzUsuń

Wyszukaj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...